Indiferent dac-ați votat sau nu, dacă vă convin sau vă deprimă rezultatele de ieri, viața merge mai departe și-anunță o săptămână ca toate altele: cu film, muzică, teatru, expoziții. Iată o parte din evenimentele bucureștene la care puteți ajunge zilele astea dacă nu vă răpun târgurile de Crăciun, seminariile de dezvoltare personală și NLP:
„Andy Warhol și Slovacia” (expoziție), Teatrul Național din București, 8 decembrie 2016 - 23 februarie 2017, zilnic între orele 14.00-18.00
85 de lucrări - desene, printuri, facsimile pe pânză, fotografii, documente - și câteva obiecte personale ale artistului american cu rădăcini slovace, care expune pentru prima oară în România. Evenimentul marchează încheierea președinției rotative a Slovaciei în cadrul Consiliului Uniunii Europene (iulie - decembrie 2016), iar ideea îi aparține actualului ambasador al Slovaciei în București, Jan Gabor. Exponatele provin de la Muzeul de Artă Modernă Andy Warhol din Medzilaborce, Slovacia, primul de acest fel în lume și, până în prezent, unic în Europa.
Demain (proiecție), Cinema Elvira Popescu, luni, 12 decembrie, ora 19.00
Un film care-a inaugurat anul trecut Conferința pentru climă a ONU din Paris și care-a obținut anul acesta Premiul César pentru cel mai bun documentar. Producția pornește de la un studiu publicat în revista Nature, care anticipa în 2012 o prăbușire generală a ecosistemelor de pe planetă. Echipa din spatele filmului pleacă în 10 țări ca „să ancheteze ce ar putea provoca această catastrofă, cum ar putea fi ea evitata și să exploreze lumea în căutarea de soluții capabile să salveze generațiile viitoare. În timpul călătoriei, ei întâlnesc pionierii ce reinventează agricultura, energia, economia, democrația și educația.”
Est Vest Cinema #13, Control Club, luni, 12 decembrie, ora 19.00
Proiecția filmului Angst essen Seele auf (Frica mănâncă sufletul, RFG, 1974), în regia lui R.W. Fassbinder: povestea de dragoste dintre o nemțoaică trecută de 60 de ani și-un muncitor imigrant din Maroc, cu 25 de ani mai tânăr, dezgustă pe toată lumea din jur. Proiecța face parte dintr-o serie organizată cu sprijinul Goethe-Institut și menită să familiarizeze publicul român cu cinematografia est-germană, foarte puțin cunoscută în Europa. Intrarea este liberă.
Documentary Mondays, Centrul Ceh, luni, 12 decembrie, ora 20.00
Proiecția documentarului Frame by frame (Alexandria Bombach, Mo Scarpelli / Afganistan, 2015), la inițiativa Ambasadei Olandei în România. Povestea sună așa: „Atunci când Talibanul conducea Afghanistanul, a face o fotografie era considerată infracțiune. După ce regimul a căzut în 2001, a apărut o nouă presă liberă și revoluția fotografică a luat naștere. Astăzi, când trupele străine și media se retrag, Afghanistanul este lăsat de izbeliște, și așa sunt și jurnaliștii. Plasat în Afghanistanul modern, plin de culoare și de caracter, Frame by Frame urmărește patru fotojurnaliști care acționează într-un decor nou și periculos, încercând să redefinească Afghanistanul pentru întreaga lume și pentru ei înșiși”. Intrarea în această atmosferă este liberă.
„Romii în imaginarul european”, SNSPA Bulveradul Expoziției, 12-15 decembrie, ora 18.00
O serie de patru evenimente organizată de Departamentul de Sociologie al Școlii Naționale de Știițe Politice și Administrative (SNSPA), care vor urmări romii în cultura populară contemporană, în cinema și televiziune, precum și cum se infiltrează sexismul și rasismul în reprezentările vizuale ale acestei minorități.
Muzica Teatrului - Cari Tibor Project & Aida (concert), Unteatru, marți, 13 decembrie, ora 21.00
Un proiect muzical al compozitorului și pianistului Cari Tibor, al cărui repertoriu cuprinde „muzici create pentru piese de teatru celebre, piese compuse pentru spectacole posibile și cântece care au evadat din scenele pentru care au fost scrise.” Obiectivul principal al artistului e să salveze de la uitare muzica de teatru după ce piesele pentru care a fost compusă au pierit. Rezervări: mail la rezervari@unteatru.ro sau sms la 0721.268.516 (nume, dată, spectacol, număr de locuri). Bilete online aici.
Cum, nu știați? Despre știri false pe internet (dezbatere), J'ai Bistrot, miercuri, 14 decembrie, ora 18.00
Un nou episod din seria „taifasurilor filosofice” organizate de Asociația Română de Filosofie Practică, ce are ca temă un fenomen despre care am scris și noi aici.
Alcool, miercuri, Teatrul Nottara, 14 decembrie, ora 19.00
Un musical de Mihai Măniuțiu și cu povești îmbibate-n alcool, transpuse în muzică de Ada Milea și dansate de Vava Ștefănescu. Bilete online aici.
CALUL ALB: scurtă istorie a urii, Centrul de Teatru Educațional Replika, miercuri, 14 decembrie, ora 20.00
Fostul torționar comunist Ion Ficior îi primea pe deținuții de la Periprava călare pe un cal alb. Pornind de la condamnarea pentru crime împotriva umanității a lui Ficior, regizoarea Ioana Păun construiește „o poveste despre dușurile politice din ultimul secol care afectează abilitatea noastră de a decide ce e bine și ce e rău”. Intrarea este liberă, pe bază de rezervare.
Istoria cântată a dansului românesc, Macaz - Bar Teatru Coop, joi, 15 decembrie, ora 21.00
Un proiect realizat cu sprijinul Centrului Național al Dansului București, care prezintă momente importante și personalități marcante din istoria dansului contemporan autohton prin intermediul muzicii. „Coregrafii Eduard Gabia și Paul Dunca, împreună cu Alexandra Andronic, Valeriu Borcoș (Karpov Not Kasparov) și Alex Bălă (Plurabelle, FLUID), urmăresc traducerea dintr-un mediu artistic în altul, plecând de la convingerea că muzica și dansul se află într-o continuă conversație și chestionare reciprocă”, scriu organizatorii. Colaborarea lor a dat naștere unui album muzical, care va fi lansat joi printr-un concert performance și-o petrecere dansantă. Intrarea este liberă.
Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half, Point, vineri, 16 decembrie, ora 20.00
Un spectacol adaptat după celebrul și controversatul musical Hedwig and The Angry Inch, semnat de John Cameron Mitchell. Povesteă sună așa: „Un punk-rocker transsexual este în turneu cu trupa sa 'The Angry Inch' cu intenția de a-și lansa primul album. Când formația ajunge în București, lucrurile scapă de sub control, iar concertul care urma să aibă loc se transformă într-un spectacol deschis în care Hedwig decide să împartă cu publicul adevărata poveste a vieții lui și a fostului său iubit care i-a furat toate cântecele”. Cu Istvan Teglas și Răzvan Krem Alexe. Bilete online aici.
Outernational Night 3, Kran, sâmbătă, 17 decembrie, ora 22.00
Cel de-al treilea eveniment din seria Outernational Night îi aduce în București pe Baba Commandant & The Mandingo Band, o trupă de afrobeat care se inspiră din epoca de aur a muzicii nigeriene. Baba Commandant, pe numele său adevărat Mamadou Sanou, este „un fel de activist punk pentru muzica tradițională Mandingo”, care „continuă să redefinească limita dintre tradițional și modern.” Bilete online aici.
Film Marathon | Bucharest Shortcut Cinefest, Manasia Pub, duminică, 18 decembrie, ora 20.00
O selecție de 10 scurtmetraje din cele 100 înscrise la Bucharest Shortcut Cinefest - o competiție internațională de film independent ce-și propune să facă cunoscute cele mai bune proiecte cinematografice din mediul online. Evenimentul are un număr limitat de 60 de locuri. Intrarea este liberă, pe bază de rezervare - care se poate face aici.
Săptămâna asta e plină de concerte, dintre care mai amintim: Pistol cu Capse (marți, 13 decembrie, ora 21.00, Control Club), Robin and the Backstabbers (miercuri, 14 decembrie, ora 21.00 Expirat Halele Carol), Blazzaj (vineri, 16 decembrie, ora 21.00, Control Club), Nadayana (un proiect românesc de world music - vineri, 16 decembrie, ora 19.30, Hermitage) sau The Pixels (sâmbătă, 17 decembrie, ora 22.00, Macaz Bar Teatru Coop).
*
Foto main: Subversiv.info